Aleph – Paulo Coelho


 „Daca voi fi în stare să înţeleg ce se petrece în lume , voi fi capabil să înţeleg ce se petrece cu mine.”
 „În căutarea sufletului meu, a regatului meu, în loc să stau şi să mă plâng că nu reuşesc să asimilez nimic din tot ce am învăţat. Nu reuşesc pentru că nu înţeleg nimic. Dar când voi înţelege, adevărul mă va eliberă.”
 După ani de succes în carieră şi ani de meditaţie în care s-a dedicat unui mod de viaţă spiritualist,protagonistul cărţii, Paulo Coelho ajunge la un impas în viaţa sa. Se simte captiv în propria viaţă, ajungând să îşi atingă limitele, incapabil să mai evolueze. Consideră că s-a izolat pe lume şi a refuzat experienţe noi, că stilul sau de viaţă este defapt o rutină agreabilă, care a devenit epuizantă.
 Ia imediat o hotărâre prin care speră să îşi pună în ordine viaţa. Consideră că atunci când acţionezi într-un mod, care poate părea absurd, atingi ceva profund în sufletul tău,”in partea sa ancestrală, mai aproape de originea tuturor lucrurilor”.
 Porneşte într-o călătorie dealungul a trei state, în care se afundă cât mai mult printre străini, sperând că aşa va găsi o cale spre renaştere şi îmbogăţire spirituală. În timpul acesta, o întâlneşte pe Hilal, o violonistă foarte talentată, care, din punctual meu de vedere, este imaginea perfectă a unei hărţuitoare. Se”agaţă cu dinţii” de Coelho, catalogându-se drept persoana ideală pe care o poate avea alături în această călătorie, persoana care va aprinde pentru el focul sacru al prieteniei şi care îl va ajută în acest impas al său.
 Imediat după plecarea lor cuTransiberianul, sinceritatea şi personalitatea lui Hilal, sunt prea mult pentru protagonist şi oamneii care îl însoţesc în călătorie, iar regretele nu întârziesă apară.
 Această femeie, care îl agasează pe protagonist se dovedeşte a fi de fapt, o iubire neconsumată într-o viaţă anterioară , alături de care scriitorul trăieşte momentul Aleph. Autorul ne explică că „Aleph este aici şi acum, este momentul prezent, care conţine urmările faptelor trecute şi consecinţele faptelor tale pentru viitor”, Aleph este ”punctul unde totul este în acelas loc, în acelas timp”.
 Călătoria cu Transsiberianul este o experienţă uluitoare, plină de mărturisiri şi întâmplări, de la respingerea iniţială a lui Hilal, până la momentele intime petrecute împreună,în încercările scriitorului de a descoperi întreaga lor poveste. O poveste despre iubire, iertare, descoperirea de sine şi căutarea sensului vieţii.
 „Viata noastră este o permanentă călătorie de la naştere până la moarte. Peisajul se schimbă, oamneii se schimbă, nevoile se transformă dar trenul merge înainte. Viaţa este trenul,nu gara.”
 Cartea a apărut la Editura  Humanitas și o puteți comanda de AICI.
Reclame

8 răspunsuri la „Aleph – Paulo Coelho

  1. Nu am citit cartea asta, dar recenzia mi se pare interesantă, am să mi-o comand după ce am să strâng bani. În general, Coelho scrie frumos, e unul dintre scriitorii mei preferaţi. Cartea mea preferată scrisă de el este Unsprezece minute, mi se pare genială 😀 .

    • Doar pe aceasta am citit-o de la el, dar vreau cu siguranta sa imi cumpar mai multe.
      Ma tot gandeam de ceva vreme sa imi iau Alchimistul.

  2. Doar ce am terminat de citi cartea, si am zis sa revin cu un coment. Mi-a placut nespus de mult si ma bucur, si iti multumesc, ca mi-ai imprumutat-o. Acum cand mi-am recitit comentul pare ca nu isi mai are rostul. Recenzia e foarte frumosa si ai spus exact ce trebuia spus, e greu sa scri si sa cuprinzi complexitatea trairilor, cele mai multe spirituale si sufletesti din carte. Cred in continuare insa ca recenziei ii lipseste cartea, adica ajungi sa o intelegi si sa o apreciezi la adevarata valuare doar dupa ce ai citit cartea. Sper ca ai inteles cea ce am vrut sa exprim.

  3. am cateva carti de P. Coelho in biblioteca. Toate mi-au placut, fara exceptie….sunt foarte profunde. pe mine ma puneau mereu pe ganduri 🙂 parca ma regaseam in fiecare dintre ele cate putin

  4. Sincer mi-e foarte greu sa vorbesc la modul personal . Nu a fost o carte grea, nu a fost greu de citit, dar imi vin destul de greu cuvintele. Oarecum m-a facut sa ma gandesc ca fiecare dintre noi ajungem la anumite momente in viata cand simtim ca viata ne lasa in urma si ea o ia inainte, ca fiecare avem cate un conflict interior cu care ne confruntam. Toti avem zile cand ne trezim intr-o proasta dispozitie. Intr-un fel sau altul asa e si Paulo Coelho. Doar ca el, intr-un mod spiritual, isi cauta sursa conflictului interios. Noi doar zicem ca ne-am trezit cu fata la cearceaf si trece de la sine.

  5. De Coelho nu am citi decat Veronika se hotaraste sa moara, si am fost placut impresionata de ea, cand am citit recenzia am zis ca trebuie neaparat sa citesc acesta carte, mi-a insulat un sentiment special. Imi place cum ai realizat recenzia introducand foarte inspirat acele citate, insa as fi vrut sa vad putin mai conturat impresia personala pe care cartea ti-a lasat-o.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s