Înainte să adorm – S.J. Watson


Memoria este pentru romancierul modern ceea ce nebunia era pentru scriitorii victorieni:  o anxietate a timpului pregătită spre exploatare.

Amintirile fac parte din acele lucruri neprețuite, care ne definesc, fac parte din noi, iar fără ele am fi ca o mică particulă plasată într-un univers infinit, întunecat și fără înțeles.

Cu toții am avut momente gen „unde mă aflu?”. Dar în clipa următoare ne revin amintirile și ne putem trezi la realitate. Dar pentru Christine,personajul principal al acestei cărți, asemenea momente nu există. Ea nu se poate trezi niciodată la realitate. Fiecare zi e la fel pentru ea: se trezește într-o cameră străină, lângă un bărbat străin, cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Oare ce s-a întâmplat noaptea trecută?

Christine suferă de o formă de amnezie, care îi cauzează o incapacitate de a reține amintirile mai mult de 24 de ore. În fiecare zi când se trezește ea uită circumstanțele vieții sale și trebuie să recapituleze ultimii douăzeci și ceva de ani: cine este soțul sau Ben, unde trăiesc, dacă au sau nu copii. Ben îi răspunde foarte răbdător la toate întrebările, deși ele se repetă zilnic.

Romanul ia forma unui jurnal, pe care ea este încurajată să-l scrie de către doctoral Nash, fără știința lui Ben. Jurnalul devine linia vieții ei, deși îi trebuie reamintit în fiecare zi să scrie în el, căci altfel ea nu ar știi de existența lui.

Jurnalul o ajută să descopere lucruri pe care ea le-a uitat. De exemplu, faptul că a scris candva un roman. Ben îi povestește foarte multe lucruri  despre ea dar și mai multe le omite . De ce? Să o protejeze  sau să o manipuleze?

Incapabilitatea de a-și rezolva misterul vieții, de a se descurca singură și de a verifica spusele altora despre ea, devin o problemă și totodată o adevărată provocare atunci când, Christine citește în jurnalul ei, că nu trebuie să aibă încredere în Ben.

Ceea ce mă încânta la român este că, deși este povestit din punctul de vedere al lui Christine, sunt strecurate și motivațiile celorlalte personaje. La începutul fiecărei zi cititorul știe mai mult decât ea. Cum va reacționa? Ce va învăța? Ce va înțelege greșit? Toate aceste întrebări își găsesc un răspuns diferit în fiecare zi.

Stuctura cărții este uimitoare. Un român piperat cu un deznodământ greu de intuit . Este fără drept de apel un thriller literar.

Cel mai fascinant aspect al cărții este faptul că își are rădăcinile în viața comună de zi cu zi. Pornește din cotidian și pășește cu pași terifianți spre necunoscut. Pe măsură ce lectura progresează îți dai seama că ceva nu e în regulă. Realizezi cine ar putea fi de vină dar nu și de ce. Din acest aspect, aceasta carte constituie un excelent roman psihologic.

Fiecare pagină vă va ține în suspans, fără a va da vreo posibilitate de a vă opri înainte de final. O recomand cu căldură.

Cartea a apărut la Editura Trei și o puteți comanda de AICi.

Reclame

16 răspunsuri la „Înainte să adorm – S.J. Watson

  1. Pingback: Characters and Covers | Cărți nemuritoare·

  2. Am promis sa citesc si sa iti dau un feedback pentru recenzie, asa ca ma tine de promisiune, cum fac de fiecare data.
    Recenzia e foarte bine scrisa, Ar inceputul e superb. Ai definit si punctat bine evenimentele care sa iti trezeasca interesul pentru carte, dar cu toate acestea sa lasi destul in umbra ca sa descoperim noi o data cu citirea cartii. De cand am auzit de carte si mi-ai mai spus de unele lucruri, chiar am fost interesatasi totodata curioasa sa aflu ce e de ascuns in povestea asta, cum s-a ajuns ca evenimentele sa para ca se desfasoara cu doua fete. Desigur sa aflu tot misterul care pare sa inconjoare familia, pe Ben dar si pe Christine.
    Abia astept sa citesc si eu cartea asta. Din cate am auzit e una dintre cele mai bune carti a ultimilor ani.

  3. E o carte superba. Eu nu am lasat-o din mana pana nu am terminat-o . Are un final senzational si greu de intuit. O poveste minunata.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s