Surprize Românești 3


Ştefana Cristina Czeller, locuiește în Iași. A absolvit Facultatea de Filologie (Limba și Literatura rusă ) a Universității de Stat Lomonosov din Moscova, cu o bursă a statului român. De peste un deceniu, scrie la cotidianul regional Evenimentul, acoperind mai ales domeniul justiţiei. [Sursa sczeller.blogspot.ro]

Pe lângă cotidianul regional și prozele scurte, publicate în diverse antologii și reviste, Ştefana Cristina Czeller a debutat  în martie 2011 cu  “Cerneală și sânge ”, un roman Science Fiction & Fantasy.

Această carte, o are în prim plan, pe protagonista Cristina Man, o  jurnalistă din Iași ce lucrează la ziarul Incomodul, iar în plan secundar  pe Alex Corbu un personaj misterios care vine în România pentru a candida la președenție.

În timp de acțiunile lui Alex  vizează punerea pe picioare a unei țări distruse de corupție, șarmul și farmecul personal inebunesc orice fata, chiar și pe Cristina, care în urma unor decepții amoroase, și-a neglijat viața personală și s-a dedicat complet carierei.

Acțiunea romanului începe cu o știre,numai bună pentru prima pagină a ziarului. La centrul de transfuzii din oraș se dă o spargere, în urma căreia dispare un număr mare de pungi cu sânge. Ancheta acestui caz, nu ajunge departe deoarece poliția nu are suspecți sau piste de urmărit, iar partea cea mai ciudată este că personalul și autoritățile încearcă să musmalizeze întâmplarea.

După publicarea unui articol ce are în atenție  această spargere, apar alte întâmplări, la fel de lipsite de sens. Crime, răpiri, acte de violență, imagini odioase ce te îngrozesc ziua, umbre ce stau la pândă și coșmaruri ce te încolțesc noaptea. Cristina începe să aibă vedenii, să simtă că este urmărită şi să aibă tot felul de vise ciudate. Dar nu numai ea este bântuită de viziuni: mai mulţi copii văd siluete negre în geam, imagini pe care le transformă apoi în desene. „Iar acesta e numai începutul unui calvar scris cu cerneală și sânge…”

Cerneală și sânge “ este un roman foarte bine construit, misterul și suspansul fiind principalele sale caracteristici.

Mi-a plăcut cum s-a desfășurat acțiunea, într-un ritm nu foarte alert, ușor de urmărit.

Am ajuns cu ușurință, după primele pagini, să o îndrăgesc  pe Cristina, protagonista acestei cărți. Un caracter puternic, având în vedere situațiile cu care se confruntă ca jurnalistă și o persoana dedicată slujbei. Mi-a plăcut modul ei de a ironiza anumite lucruri și relațiile cu celelalte personaje, în special cu căpitanul poliției, scenele dintre ei doi fiind destul de amuzante, un fel de Tom și Jerry în varianta realistă.

Ce m-a impresionat cel mai mult, a fost faptul că nu am știut mai mult decât protagonista cărții, că nu am putut intui finalul, până la ultimele pagini. Am înaintat în poveste odată cu Cristina și am aflat deznodământul odată cu ea.

Finalul este unul deschis, nu foarte complicat și care lasă loc pentru continuare.

Este o carte foarte bună și sunt sigură că orice iubitor de SF&F  ar fi încântat de ea.

Interviu cu Ştefana Cristina Czeller   

Alexandra:  Din informațiile de pe internet, am aflat că scrieți la un cotidian regional  și că ați publicat proză scurtă în diverse antologii și reviste. Ce anume v-a impulsionat să scrieți un roman?

Ştefana Cristina Czeller: Am început să scriu fără ambiţii literare. Pur şi simplu, de multă vreme îmi tot povesteam istorii în care, adesea, jucam rolul principal. Aşa că am zis că n-ar strica să le aştern pe hârtie, să văd dacă pot duce până la capăt un astfel de proiect. O vreme, am lucrat în paralel la proză scurtă şi la “Cerneală şi sânge”. Pot spune cu mâna pe inimă că povestirile şi, mai ales, comentarea lor într-un cenaclu virtual au fost o şcoală literară excelentă! Deşi uneori îmi mai venea să mă dau cu fruntea de tastatură…

Alexandra:  Ce anume vă inspiră să scrieți?

Ştefana Cristina Czeller: Nu am o singură sursă de inspiraţie. S-a întâmplat să-mi vină idei dintr-o discuţie întâmplătoare sau un eveniment aparent minor, cum ar fi o ţeavă spartă la baie ori o invazie de gândaci. Au fost şi povestiri scrise la comandă, pe tema dată a unei antologii. În cazul romanului, am pornit de la o idee destul de simplă, iar tabloul a devenit pe parcurs mai complex. Personajele şi-au găsit aproape singure drumul în realitatea creată de mine, forţându-mă să-i adaug straturi noi sau să-mi refac paşii.

Alexandra: Ați ales un gen de literatură puțin abordat în România. De ce SF&F și nu alt gen literar?

Ştefana Cristina Czeller: Din gimnaziu am fost un cititor asiduu de SF & F, aşa încât orientarea spre acest gen a venit cumva organic. În plus, e un spaţiu literar care-ţi permite să te joci cu mintea şi sufletul, să colorezi cenuşiul realităţii. Creezi nu doar tot felul de personaje şi întâmplări, ci altfel de lumi, cursuri ficţionale ale istoriei. E atât de incitant, încât uneori întrebarea privind pasul următor al personajelor mele mă ţine trează în miez de noapte!

Alexandra: Nu am găsit informații, cu privire la publicarea cărții în străinătate, de aceea vă întreb ce părere aveți despre acest lucru. V-ați dori să fie publicată și dincolo de graniță?

Ştefana Cristina Czeller: Sigur că mi-aş dori asta, după cum mi-ar surâde enorm o ecranizare a romanului! Cred că nu e autor de volum care să nu spere să treacă graniţa, iar eu n-am de ce să fiu excepţia care confirmă regula. De altfel, deşi acţiunea e plasată în spaţiul autohton, resorturile personajelor, obstacolele pe care le întâlnesc sunt, cred, universal valabile. Peste tot oamenii se îndoiesc de sine, îşi doresc schimbări în viaţă, caută un partener alături de care să se simtă omul cel mai important din lume, se tem de cruzime altora, de necunoscutul care pândeşte din beznă.

Alexandra: Credeți că va fi apreciată mai mult de către un public străin?

Ştefana Cristina Czeller: E greu de spus. În literatura universală există o tradiţiei a romanului şi a filmului cu vampiri. E de ajuns să pomenesc, dacă ne raportăm la ultima perioadă, de romanele lui Anne Rice sau de succesul nebun al unor serii ca “Twilight”. În esenţă, Alex Corbu, personajul principal masculin e vampir, chiar dacă abordarea mea a fost oarecum diferită. Aşa că da, e posibil ca fanii genului de peste hotare să-l aprecieze, dar şi în ţară am primit ecouri favorabile, pentru care le mulţumesc atât criticilor, cât şi tuturor cititorilor.

Alexandra: De unde a pornit povestea romanului și cum a evoluat ea? V-ați gândit prima dată la desfășurarea acțiunii și apoi la personaje sau invers?

Ştefana Cristina Czeller: Ideea de bază mi-a venit, neinvitată, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu. Am intrat pe o scurtătură, o alee întunecoasă dintre blocuri şi m-am gândit ce aş putea întâlni acolo. Asta a fost scânteia. Am pornit cu o crimă şi cu cele două personaje principale. Adică eroina din punctul de vedere al căreia se desfăşoară acţiunea şi obiectul pasiunii sale – un bărbat nu doar atrăgător, ci şi cu o istorie neagră. Nu am planificat totul în cele mai mici amănunte de la început. Deşi, probabil, ar fi mai uşor pentru mine să fac aşa, am descoperit că-mi pune frână inspiraţiei. Aşa că am lăsat lucrurile să curgă în voia lor, cu riscul de a fi nevoie să revin asupra unor fragmente de text. Ba chiar, mărturisesc, multă vreme n-am ştiut cum se va termina romanul, cine va supravieţui.

Alexandra:  Dintre toate cărțile pe care le-am citit, apărute în ultimii ani în România, acest roman este primul în care am întâlnit, desfășurarea acțiunii plasată la noi în țară. De ce nu ați optat pentru un spațiu străin?

Ştefana Cristina Czeller: E mai uşor să fii credibil când scrii despre lucruri care-ţi sunt în sânge. Plus că vremurile noastre sunt destul de interesante ca să ofere substanţă oricărui roman. Într-o ţară ca România ultimilor ani, chiar îţi este destul de uşor să-ţi închipui un preşedinte cu puteri discreţionare şi taine necurate, care seduce masele şi le… suge sângele. Până la urmă, ficţiunea nici nu e departe de realitate când vine vorba despre clasa politică autohtonă!

Alexandra:  Înafară de orașul în care locuiți, nume și meserie, ce anume mai aveți în comun cu personajul romanului dumneavoastră, Cristina? Ați împrumutat personajului, un pic și din personalitatea dumneavoastră?

Ştefana Cristina Czeller: Câte ceva din mine e în Cristina Man, dar sunt şi trăsături de condei pur ficţionale. Nu doar eroina mea are însă rădăcini în lumea jurnalistică a Iaşului. Si alte personaje sunt inspirate de colegi de breaslă, iar anumite întâmplări – din viaţa redacţională. Chiar şi unele greşeli de tipar menţionate se regăsesc prin cotidianele Iaşului.

Alexandra:  Vă gândiți la o continuare pentru roman, o continuare a poveștii dintre Cristina și Alex?

Ştefana Cristina Czeller: Nu numai că mă gândesc, dar am şi scris una! Se intitulează “Transformarea” şi are puţin peste 300 de pagini. Am ajuns în stadiul ultimei lecturi şi corecturi a manuscriului. Personajul principal se va confrunta nu doar cu provocarea maternităţii şi a statului oficial de iubită a preşedintelui, ci şi cu noi adversari, foarte periculoşi. Cititorii vor avea parte de alte incursiuni în vremurile trecute, de crime sângeroase şi viziuni terifiante, se vor scufunda mai mult în lumea vampirilor. Nu ştiu ce părere vor avea despre final, care, într-un fel, mi-a forţat şi mie mâna. Dar când am pus punct, am avut senzaţia aceea minunată că toate piesele din puzzle s-au aşezat la locul lor, aşa încât cred că e sfârşitul potrivit pentru transformarea Cristinei Man. Şi nu numai a ei…

Mulțumesc autoarei Ştefana Cristina Czeller pentru carte și pentru timpul acordat.

Cartea a apărut la Millennium Books și o puteți comanda de la  Elefant sau Herg Benet.

După cum știți, la Surprize Românești, puteți caștiga exemplarul cărții recenzate. Tot ce trebuie să faceți, pentru a intra în extragerea la sorț, este să îmi spuneți ce parere aveți despre această carte și să distribuiți pe facebook, să arătăm că ne pasă de literatura romană. În data de 12.09 voi face extragerea și voi oferi cartea unuia dintre voi.

Anunțuri

54 de răspunsuri la „Surprize Românești 3

 1. Cartea mi-a atras atentia imediat de la numele ei si pana la subiectul pe care il abordeaza. Imi place foarte mult cum suna, este o carte pe gustul meu si am citit cu placere recenzia ta. Nu in ultimul rand imi place si numele personajului feminin :-” 🙂 pentru ca….eh, se intelege 🙂 si asta ma aproprie mai mult de poveste si observ ca are multa actiune de la inceput si pana la sfarsit, acest lucru ii aduce punte mari cartii.

  • Si pe autoare, tot Cristina… 😛
   Intr-adevar carte nu are doar o intamplare importanta in jurul careia se construieste povestea..
   Sunt mai multe ce se dezvaluie in lant.

 2. Pare o carte interesanta si un interviu dragut, nu stiam ca si in Romania avem autori talentati, ma refer la cei din aceasta perioada nu Eminescu,Caragiale si restul gamei pe care o stim si unii dintre noi o indragim.Ma bucura nespus ca cineva promoveaza literatura romaneasca.Hm eu nu am facebook deci nu stiu daca ma incadrez aici.Dar mi-ar face placere sa o citesc candva.

 3. e prima data cand aud despre aceasta carte . Subiectul cartii mi se pare interesant. Foarte multe imi place titlul cartii . Chiar daca nu voi fi eu norocoasa, pana la sfarsitul anului sper sa o achizitionez mai ales ca si pretul mi se pare rezonabil.

 4. Super articolul! Eu am mai auzit despre cartea asta si ma bucur ca am avut ocazia sa aflu mai multe detalii despre ea si despre autoare. Pare f interesanta si cu siguranta o sa o citesc; ma bucur ca avem ocazia sa citim carti de gen si de la autori autohtoni.:)

 5. Eu am cumparat cartea, am citit-o (culmea!) si mi-a placut, desi nu-mi plac serialele si finalurile in coada de peste. Chiar este un roman bun, solid, cu personaje bine conturate si cu o actiune verosimila in contextul societatii romanesti actuale.
  Singurul meu regret este ca nu am obtinut autograful autoarei (din vina mea, pentru ca mi-a fost lene sa trimit cartea la semnat), dar sper ca in curand voi rezolva aceasta problema.

  • Ma bucur ca am intalnit si o persoana care a citit cartea si care i-a si placut.
   Dupa cum i-am spus si lui roxtao, imi pare foarte rau ca nu pot pastra cartea, Dar o sa imi cumpar cu siguranta un exemplar si pentru mine. Su dupa cum a spus autoare, va urma continuarea, pe care o astept cu nerabdare.

 6. Imi place foarte mult serias asta a ta de articole, pentru ca in sfarsit aflu si eu ce se mai scrie in limba materna. Desi nu sunt un mare fan al cartilor cu vampiri, imi place recenzia ta 🙂

  • Eu zic ca merge cartea, chiar daca nu esti fan al vampirilor.
   Toata cartea se bazeaza pe intamplari tragice, precum violuri, crime la care nu se gasesc vinovati.
   Am mentionat ca nu poti intui finalul. Eu la un moment dat m-am enervat ca nu puteam sa imi dau seama cine e vinovatul. Esti tinut in suspans pana la final.
   Mie asta imi place, nu sa citesc 10-20 de pagini si sa stiu cum se termina cartea.

  • Bugetul de criza ne omoara pe toti. Eu cred ca pana la anul nu o sa imi mai cumpar prea multe carti. Pana ma pun pe picioare cu banii. Norocul meu e, ca anul acesta am cumparat carti ca nebunii, multe multe, sa se adune acolo pentru zile negre :)).. Deci o sa am ce citi.

   • Da e greu cu banii astia… mai ales cand ai o pasiune asa mistuitoare cum avem noi. Norocul meu sti care este ? Cartile electronice. Fara ele as sta cam mult departe de cartile ce le iubesc.

   • Eu am obsesia de a-mi face o biblioteca personala si cat se poate de mare. Imi place sa am in ea ce citesc.
    I-am spus prietenului meu ca atunci cand ne mutam ca trebuie sa imi faca o bilioteca cat un perete..
    Dar cred ca intr-un an, maxim doi o sa ajung sa imi iau un e-book reader, pentru ca la pasiunea mea nebuna imi trebuie spatiu prea mare de depozitare.

   • da… e greu si cu spatiul de depozitare, nimic de zis. Un ereader e chiar util sa sti, mai ales cand pleci undeva si vrei sa iei carti cu tine. Cartile sunt destul de grele si ocupa mult spatiu …cand e vorba sa le cari dupa tine.

   • Si eu am acelasi vis:o biblioteca intr-o camera,pe toti peretii.Cetatea cartilor;))mai am pana o sa am banii mei sa imi implinesc visul…

   • Eu imi fac vise ca la anu pe vremea asta sa ma mut cu prietenul meu, la casa noastra. Si atunci vreau sa imi fac si biblioteca.

 7. Am mai auzit de carte, dar cred ca este prima recenzie pe care o citesc. Interesanta ideea, paralela dintre vampiri si politica si as fi curioasa sa citesc o carte cu un subiect atat de promovat in ultimii ani scrisa de data aceasta de un autor roman.

   • Din contra, mi se pare originala asocierea de subiecte si ma face mai curioasa decat daca scenariul ar fi unul clasic 😀

   • Mie imi pare rau ca trebuie sa dau cartea. As fi vrut sa o pastrez. Dar o sa imi cumpar cand am bani un exemplar si pentru mine. Si desigur, vreau si continuarea. Sper sa fie gata curand.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s