Totul este Iluminat – Jonathan Safran Foer


Trebuie să spun că această carte, a fost o provocare pentru mine. Nu m-am acomodat din primele pagini cu personajele și cu stilul autorului. Din punctual meu de vedere este o carte, pe care trebuie să o înțelegi. Nu este plictisitoare sau genul în care se filozofeaza prea mult, dimpotrivă, se citește ușor și este captivantă, doar că este unică și diferită, cel puțin față de ce am citit eu până acum.

“ Totul este iluminat”, este o poveste clădită pe trei planuri.

Jonathan Safran Foer, un tânăr student American, sosește în Ucraina pentru a o căuta pe Augustin, femeia despre care se spune că în urmă cu cincizeci de ani, l-a salvat pe bunicul său de naziști.

Este însoțit în căutarea lui de un traducător numit Alex Perchov, care se mândrește cu faptul că este “fluid” în engleză, și care, pentru mine este unul din cele mai comice personaje pe care le-am întâlnit. Vorbele lui stâlcite, nu doar în engleză dar chiar și în limba natală  și felul lui de a fi mult prea direct și mult prea deschis,  fac din această carte un echilibru între comic și seriozitatea poveștilor despre naziști și uciderea evreilor într-un mod mult prea crud.

În această călătorie mai vine și bunicul lui Alex, pe post de șofer, care pretinde că este orb, însoțit de cățeaua lui Sammy Davis Junior Junior, care face o pasiune pentru tânărul american și îl folosește uneori pe post de jucărie sexuală.

În al doilea plan sunt prezentate  părți din românul pe care Jonathan Foer vrea să îl scrie. O istorisire fictivă despre Trachimbrod, satul în care strămoșii lui s-au stabilit în secolul al 18-lea și despre viața lor, iar în al  treilea, ne sunt dezvăluite scrisorile pe care Alex i le trimite lui Jonathan, după întoarcerea lui în America. Acesta îi da mereu sfaturi despre roman, prezentându-și propria variant a narațiunii și îl critică mereu, spunându-i că e prea dramatic și că și-ar dori ca personajele să aibă  o poveste cu un final fericit( “Eu nu aș comanda niciodată să scri o poveste care este așa cum s-a petrecut în real, dar ți-aș comanda să o faci corecta”).

Este o carte în care întâlnești un pic de filozofie, un pic de religie, noțiuni despre familie și obligații familiale,  dar și personaje de la care poți reține ceva folositor.

Ce m-a impresionat cel mai mult, au fost concepțiile despre dragostea adevărată, întâlnite de-a lungul acestei lecturi și  exprimarea ei într-un mod total ciudat dar extreme de profund.

Este o carte ce prezintă o gamă largă de emoții. Treci cu ușurință de la tristețe, supărare, dezamăgire și îngrozire la fericire și împlinire, de la ilaritatea unor traduceri proaste sau a unui limbaj greșit la povestirea unor acte de nedescris ale naturii umane. Paginile ei sunt profunde, vulgare, pline de emoții  dar și tulburătoare.

Deși s-a întâmplat să mă deruteze uneori, la final am rămas cu o părere foarte bună despre această carte. O recomand tuturor celor care doresc o lectură mai complexă.

Cartea a apărut la Editura Humanitas și o puteți comada și voi dacă doriți de pe LibHumanitas.

10 răspunsuri la „Totul este Iluminat – Jonathan Safran Foer

 1. Pare a fi o carte cu adevărat deosebintă,mai ales că am văzut în recenzie că se împleteşte şi cu puţină filozofie.Pornind de la titlu care oferă impresia unei lecturi inteligente şi terminând cu recenzia foarte convingătoare,cu siguranţă o să includ cartea în lista viitoarelor mele lecturi.

 2. Pingback: Totul este iluminat | Tomata cu scufita·

 3. Pingback: Citate si paragrafe « Carte pentru mine·

 4. În urma succesului acestei cărți, Galileo a publicat Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii (Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo) în 1632. Deși a avut grijă să respecte instrucțiunile din 1616 aleInchiziției, argumentele din carte în favoarea unei teorii copernicane și a unui model negeocentric al sistemului solar au dus la judecarea lui Galileo și la interdicția publicării lucrărilor sale. În ciuda interdicției, Galileo și-a publicat Discursurile și demonstrațiile matematice legate de două noi științe (Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze) în 1638 în Olanda , în afara jurisdicției Inchiziției.

 5. Nu am citit cartea, dar am o prietena care acum e pe la jumate. Partea cu derutarea este adevarata, a zis ca e greu sa inteleaga ce vror protagonistii sa faca, dar se amuza copios pe seama dialogurilor dintre ei.

 6. Pare o carte care zice mai mult decat lasa sa se vada, pana si coperta are doua fete, care nu au facut decat sa ma intrige, si sa imi doresc sa o citesc.

  • Intr-adevar, este foarte interesanta coperta. Partea din spate este acelas lucru, doar ca sunt inversate culorile(scrisul negru si fundalul alb) si e cu susul in jos.
   Sa zicem oare, ca e o carte cu doua fete?

 7. Ma bucur ca ti-a placut. Am citit-o si eu si da, si pe mine m-a derutat un pic, dar am ramas cu un zambet pe buze dupa ce am terminat-o.

  • Eu sunt curioasa, daca am mai gasi doua-trei persoane care sa fi citit aceasta carte si comparam concluziile, sau cu ce am ramas in urma acestei lecturi, daca exista doua pareri la fel.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s