Characters and Covers


197120-inainte-sa-adoarma-watsonPentru caracterizare am ales cartea Înainte să adorm de S.J. Watson.

Christine este personajul principal, pozitiv, al cărții ”Înainte să adorm” de S.J. Watson. Este un personaj complex, original, foarte confuz, care prezintă ideea unui învingător în ciuda boli de care suferă și pe care o învinge într-un final.

Christine are 47 de ani, și suferă de amnezie anterograda (de fixare), adica, creierul ei este blocat în trecut, și toate informațiile pe care le acumulează în timpul zilei, i se șterg din minte când doarme. Astfel nu poate să rețină nimic nou, cu toate că amintirle din trecut sunt foarte vii. Astfel se trezește în fiecare dimineață confuză, când vede că este lângă un bărbat mult prea în vârstă, gândindu-se că ea are 27 de ani.

Se zice că dragostea vine fără să te gândești prea mult și că sufletele pereche sau persoanele care se iubesc, își pot da seama că stau unul lângă altul și legați la ochi. Dar Christine nu simte astfel, față de soțul ei. Se gândește că, chiar dacă creierul ei nu are nici o amintire față de acest om, undeva în sufletul ei ar trebui să simtă o atractie fată de el, careie să îi poată găsi înțelesul.

Christine spune că se simte ca un animal, care trăiește fiecare moment și fiecare zi, încercând să își găsească sensul vieții. În fiecare zi, când își descoperă adevarata vârstă, se simte dezamagită de viața pe care și-a clădit-o, și simte că nu a putut atinge ambițiile pe care le avea în tinerețe.

Descrierea lui Christine se axează mai mult pe aspecte psihologice, decât pe aspecte fizice, și eu cred că asta e un bonus, în conturarea poveștii cât și a personalității sale. Astfel descoperim că în ciuda boli de care suferă, Christine, realizează că a pierdut pe lângă amintirii și ceva mult mai împortant, că nesiguranța pe care o simte atunci când este lângă omul cu care s-a căsătorit de foarte multă vreme semnifică ceva, ce amintirile ei păstrează ascuns.

Din dorința de a se vindeca apelează la un doctor, care îî recomanda ținerea unui jurnal, care într-un final să reunească fragmentele pe care și le reamintește într-un tot unitar. Astfel descoperă secretul ascuns în abisul amintirilor sale, își reuperează trecutul, prezentul, viitorul, familia, siguranța și tot ce este împortant pentru un om, controlul asupra propriei vieți.

Pentru subiectul Coperți, am ales cartea ”Soția călătorului în timp” de Audrey Niffenegger. Cartea încă nu am apucat să o citesc, am atâtea cărti pe care le am și își așteaptă cuminți rândul ca să fie citite, așa că sper să ajung repede și la aceasta.

Mai jos aveți în ordine după cum urmează: varianta coperții din America, Germania, Cele două variante din Romania, Rusia și Thailanda.
Cel mai mult îmi place varianta din America, poate și din cauză că pe copertă sunt personajele din film. Eu am văzut filmul și mi-a plăcut foarte mult, și mi se pare că este una dintre cele mai reprezentative coperți.

Coperta din Rusia, dar și cele din Romania sunt foarte frumoase. La coperta din Rusia îmi place mult cum au aranjat îmaginile pentru creerea întregului ansamblu, îmi place mult cum ceasul este ieșit în relief, și conferă volum pozei.

Dintre coperțiile din Romania cel mai mult îmi place cea verde, datorită aerului proaspăt pe care il conferă, deși coperta cea neagra este mai aproape de ideea cărți, puteau să lucreze mai mult la punerea în scenă a elementelor folosite.

Coperta din Germania, și cea din Thailanda au și ele farmecul lor, dar nu par să surprindă la fel de bine esența cărții, și par fi foarte șterse, monotene chiar, cel puțin așa mi se pare mie.

Vouă care vă place mai mult?

Reclame

10 răspunsuri la „Characters and Covers

 1. Am terminat cartea acum ceva timp… A fost superba si pot spune ca este una din cartile mele de capatai. Desi nu ma asteptam ca inafara de debuturile lui Stephen King (Carrie) si J. K. Rowling (Harry Potter) sa mai apara astfel de mari debturi se pare ca „Inainte sa adorm” este cartea care ma contrazice, si sunt extrem de fericit ca exista cineva/ceva care sa ma contrazica cel putin in aceasta privinta.

  • Eu am citit cartea anul trecut, și am fost impresionată de ea. Eu încerc să nu subestimez o carte, pentru ca am citit multe care m-au făcut să regret părerea de la care am pornit. Multe dintre ele păreau aparent banale, nu atât de cunoscute, dar care aveau un conținut super. Și legat de cărțile de debut, cred că așa cum au fost scriitori care au avut succes cu prima lor carte, vor și de acum încolo alți dacă nu la fel de buni poate chiar și mai buni, trebuie poate doar să așteptăm momentul în care își vor face apariția.

 2. Inainte sa adorm este o carte exceptionala si tu ai reusit sa o conturezi destul de fain pe Christine.
  Iar dintre copertile prezentate imi plac foarte mult prima, adica cea din State, si cea cu ceasul.
  Un film foarte frums si o carte si mai frumoasa. Sa o citesti…acolo tipul nu e asa ingust in umeri :))

  • Mă bucur că am reușit să o conturez destul de ok pe Christine, pentru că e un personaj destul de dificil. Am văzut filmul, dar cartea nu am apucat încă să o citesc, dar o voi face cum voi avea ceva mai mult timp liber.

 3. Eu am varianta neagra din Romania, mi-ar fi placut mai mult varianta verde.
  Dar imi place foarte mult prima coperta din randul trei, cea cu ceasul de buzunar.
  Chiar e superba.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s