Capătul cercului – Tom Egeland (Valluntar II)


Capatul-cercului1De multă vreme nu am mai citit o carte atât de complexă cum este ”Capătul cercului” de Tom Egeland, acest lucru nu se datorează acțiunii foarte încâlcite sau neașteptate, deși abundă de acestea, ci datorită ideilor năucitoare care te bombardează încă de la început.

Cartea îl are ca și personaj central pe Bjørn, un albinos, care este inspector la un sit arheologic. Este un personaj foarte frumos conturat și complex în trăiri cât și în acțiuni. Are un trecut tumultos, fiind internat și într-o clinică psihiatrică. A avut o copilărie intrigantă, marcată de moartea tatălui său, care considera el ascunde un secret.

Acțiunea începe cu adevărat atunci când Trygve Arntzen, tatăl său vitreg, a furat racla de aur descoperită în situ-ul pe care îl conduce, și fuge cu aceasta. În acest moment Bjørn simte că lucrurile au scăpat de sub control, pentru că racla fiind descoperită în Norvegia este proprietatea statului Norvegian. Încă nu bănuieşte importanţa raclei, dar simte că doar el poate schimba ceva. Doar că cei care vor racla au multe motive pentru a o ține ascunsă , cel mai important fiind acela că umanitatea nu este pregătită  schimbărilor pe care conținutul ei îl poate dezvălui.

Cartea abundă de mister, aventură și călătorii prin cele mai importante centre de cercetare arheologică și nu numai. Bjørn fiind inzestrat cu o intuiție foarte bună, aproape paranoică am putea spune, pune la indoială de fiecare dată informațiile pe care le găsește sau le primește de la diferite persoane, cu privire la obiectul furat, considerând că sunt doar o viziune a întregii povești, el vrând să știe adevărul. Însă, aceste informaţiile, îl duc mai aproape de un adevăr pe care nu este încă pregătit să îl creadă.

Circulă tot felul de idei, speculații care s-au perindat de-a lungul timpului, unele provenind din surse sigure, şi fiind demonstrate, iar altele neavând destule informații care să le susțină veridicitatea. Desigur că, rămâne la latitudinea noastră să credem sau nu ce întalnim pe parcursul lecturii. Prezența autorului se face simțită în carte, iar povestea lui se împletește foarte frumos cu faptele istorice care sunt frumos puse în evidență.

Este o carte pe care o recomand oricui, mai ales celor dornici de aventură, de mister. Mie mi-a plăcut foarte mult, iar ideile care au fost vehiculate în carte mi-au ridicat multe întrebari pe care  trebuie să le cercetez îndeaproape. Mi-a plăcut de asemenea că autorul la final oferă o bibliografie a surselor de inspirație, în ceea ce privește temele teologico-istorice prezentate în carte.

Recenzia este scrisă în cadrul campaniei vALLuntar 2; campania este inițiată de către Grupul Editorial All, cu sprijinul ROMSILVA. Dacă recenzia va strânge un minim de 15 comentarii, noi vom primi un copăcel pentru a-l planta. În continuare la fiecare 20 de comentarii primite o echipă de voluntari ai editurii All va planta câte un copac. Vă invităm să ne spuneţi părerile voastre :D.

Cartea o puteți comanda de aici.

Reclame

24 de răspunsuri la „Capătul cercului – Tom Egeland (Valluntar II)

 1. Foarte frumoasa recenzia! Pare o carte interesanta, insa nu stiu daca m-ar tenta sa o citesc in viitorul apropiat. Insa, cine stie, candva poate tot imi pica in mana,

 2. Foarte frumosă recenzia! O carte de aventură bine scrisă va fi mereu de interes pentru mine. Cred că este interesantă și datorită locului de desfășurarea al acțiunii, poate gustăm puțin și din cultura norvegiană.

 3. Foarte reusita recenzia!
  Cartea pare de-a dreptul captivanta, iar faptul ca in cadrul actiunii se ascunde atata mister si dorinta de cunoastere sunt sigura ca va atrage multa lume 🙂
  Abia astept sa o citesc si eu

 4. Misterul este un instrument bun pentru a iesi din realitatea banala, mai ales cand vine insotit de universuri la care nu ai acces direct. Frumoasa recenzia ta!

 5. Hmm. Pare interesantă, mai ales că intuiţia tipului îl ajută foarte mult în aventura pe care o trăieşte. Am văzut catea în librării şi la reduceri, dar nu m-a tenta prea mult pe loc. Acum că ţi-a citit recenzia pare interesantă. Multe căţi de la ALL sunt foarte faine:-? nu ştiu cum se face de n-am ştiut de ele până acum :))

  • Și eu am fost surprinsa de complexitatea si profunzimea cartiilor de la editura All, cele pe care le-am citit pana cum au fost toate foarte interesante și frumoase.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s