Șoapta inimii – Jan-Philipp Sendker


Soapta-inimii”Șoapta inimii” de Jan- Philipp Sendker este una dintre acele cărți pe care nu le poți lăsa din mână până nu o termini. La care, deși intuiești finalul nu vrei să îl crezi până nu îl vezi scris, și de a cărei veridicitate te îndoiești până când ajungi la ultimul cuvânt, sperând până atunci că ceva se va schimba. Este o lectură care m-a emoționat, m-a surprins, m-a captivat și pe care am trait-o cu fiecare scenă.

Este a doua carte în care întâlnesc Birmania și amândouă mi-au arătat că locul acela are ceva magic, în ciuda sărăciei și a revoltelor mereu prezente. Locul în sine mi-a inspirat o frumusețe desăvârșită, profundă, locuitorii fiind niște oameni speciali.

Povestea începe prin a ne prezenta-o pe Julia care dorește să găsească motivul dispariției tatălui ei, astfel ajungând să călătorească în țara de care v-am spus anterior, locul în care el s-a născut. Aici este abordată de un localnic, care îi spune că o cunoaște și alături de Julia, noi ca și cititori, aflăm povestea copilăriei tatălui ei, despre care până acuma ea nu știa absolut nimic.

În acest roman am pus tot ce știu despre dragoste și viață.”, mărturisește autorul. Plec de la cuvintele lui, pentru ca sunt de acord cu el. Fiecare avem propria imagine despre dragoste, dar când întâlnești astfel de povești te gândești că nu ști de fapt nimic. Povestea nu este una simplă, introspecția fiind prezentă la fiecare pas, conducându-ne într-o lume mai puțin accesibilă. Jan-Philipp Sendker a reușit să surprindă foarte frumos puterea dragostei adevărate, precum și a sensibilității de care sunt capabili oamenii. De asemena surprinde într-un mod unic trăirile, dorințele, sentimentele unei persoane cu deficiență de vedere, simplitatea, modestia cu care trăiește precum și ”setea lui de a vedea cu urechiile, lumea care îl înconjoară”. Atunci când nu vezi, celelalte simțuri se ascut, iar urechile sunt principalul mod de acces la lume, personajul reușind sa ducă acest ”deficit” la nivelul de artă. Își dorește să cunoască fiecare sunet ce îl înconjoară și ajunge să audă atât de bine, încât bătăile inimii celor din jur, îl ajută să le cunoască starea pe care o au în acel moment. În acest travaliu al cunoașterii nu este singur, având-o alături pe Mi Mi o fată care îl ajută să ”vadă” să dea însemnătate sunetelor pe care el le aude.  Nici ea nu a fost ocolită de greutățile vieții, dar nu a luat deficitul ei ca pe un lucru rău, ci l-a purtat cu mândrie, ca pe ceva ce i-a fost dăruit și care a făcut-o mai puternică.

”Există o putere ce transcende spațiul și timpul”

Iubirea pe care cei doi și-o poartă m-a emoționat nespus. În ciuda faptului că el nu i-a văzut chipul niciodată, i-a purtat o iubire necondiționată și pură. Cei doi nu sunt doar două persoane ce se completează, ci devin cu adevărat un întreg, ajungând la o funcționalitate superioară doar atunci când sunt împreună.

Deși cartea m-a fascinat au fost câteva aspecte care, pe mine m-au deranjat, dar care pot fi trecute ușor cu vederea, și care nu subminează frumusețea poveștii. Primul a fost traducerea titlului, în romană fiind ”Șoapta inimii” care nu surprinde atât de profund esența cărții precum o face titlul din engleză ”The Art of Hearing Heartbeats”. În al doilea rând, mi-au displăcut momentele în care apărea Julia și textul abunda de de cuvinte precum: ”mă dusei”, ”adăugai”, ”pusei”, ”încercăi”, ”îmi scosei șapca de baseball și o trăsei în jos peste față”, cuvinte care pe mine m-au amuzat nespus, dar pe care am ajuns sa le ignor.

Lăsând totul la o parte, cred că este o carte care ar impresiona pe oricine, așa că dacă aveți ocazia să o citiți să nu stați pe gânduri deoarece este o lectură care merită fiecare minut din timpul vostru. Totuși simt că, cuvintele mele sunt prea puține pentru a surpinde intensitatea, profunzimea care sunt exprimate în carte. Viziunea autorului este mult deasupra imaginației noastre ca și cititori și doar citind vă puteți da seama de semnificația fiecărei fraze și de splendoarea poveștii.

Mulțumim celor de la Librarie Online Libris pentru această carte, pe care ne-au trimis-o spre recenzare.

Cartea o puteți comanda de aici.

5 răspunsuri la „Șoapta inimii – Jan-Philipp Sendker

  1. Pingback: Cutia cu citate (13) | Cărți nemuritoare·

  2. Pare o carte, care pe la sfarsitul ei, cu siguranta te va face sa plangi. Nu prea e genul meu, dar pare interesanta.

  3. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really loved browsing your weblog posts. In any case I’ll be subscribing on your rss feed and I hope you write again very soon! BUS us³ugi

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s