Șarpe & Cercel – Hitomi Kanehara


2143Mi-am dorit de foarte mult timp această carte, chiar de când a apărut, dar nu am apucat să o cumpăr până de curând. Este o carte pe care am citit-o și recitit-o cu plăcere. Doar o lectură specială mă poate determina să fac acest lucru, iar această carte, pot spune despre ea, că este deosebită.

Nu știu dacă este genială și nu cred că încearcă să fie, dar are ceva al ei care te fascinează și te îngrozește în același timp.

”Șarpe și cercel” este o carte scurtă, scrisă într-un mod foarte simplu dar profund și care se citește foarte repede. Acțiunea nu este complexă,  pe alocuri devenind destul de banală prin modul în care a fost descrisă, dar totuși reușește să surprindă. Este de asemenea o carte dură, în care căutarea sensului și a înțelesului sunt mereu prezente,  o căutare pentru ceea ce ești, vrei să fi, și devii prin cei care te înconjoară.

Nu știu câți dintre cei care o vor citi o vor înțelege sau o vor aprecia, și toate acestea pentru că este ceva diferit. Ne este prezentată o lume mai puțin accesibilă, și nu atât de evidentă la noi în țară, chiar dacă și aici își are propriile manifestări.

Lui, personajul feminin al cărții, deși este etichetată ca fiind o ”fată cuminte” își dorește să dovedească contrariul. Îl întâlnește pe Ama care o fascinează și este ”biletul” ei spre o lume diferită, așa cum își dorește. Ceea ce o apropie de el este curiozitatea și dorintă pentru limba sa despicată, iar el nu are nevoie de prea multe cuvinte ca să o accepte. În scurt timp se mută să locuiască cu el, iar atunci când merge la salonul lui Shiba să își facă pierce în limbă (primul pas spre o limbă despicată), i se conturează dorința de mai mult, Kirin-ul tatuat al lui Shiba, deschizându-i dorința pentru un tatuaj.

Atunci când îl întâlnește pe Shiba, ia naștere un triunghi amoros ciudat, între niște personaje care trăiesc într-o lume minoritară, care poate fi comparată cu o rană deschisă în drumul spre maturizare. Lui este masochistă, Shiba este sadic, iar Ama este copilul neințeles, ce tânjește să fie iubit.

Acest roman nu poate fi ușor explicat în cuvinte, pentru că adevărata poveste ia viață în sufletul tău, diferind față de orice alta lectura.

Cartea descrie într-un mod foarte brutal, direct, tânăra generație lipsită de inhibiții, deschisă către nou, către remodelare corporală, fără teama de a vorbi despre ceea ce se petrece în lumea lor.

Cartea nu are un început și un final foarte conturate, ancorate în temporalitate, cel puțin nu atât de fixate cum mi-ar fi plăcut mie, dar de aici rezultă ceva cu adevărat plăcut, întreaga carte fiind aproape diafană, imponderabilitatea și plutirea ce ți-o oferă la finalul poveștii împreună cu trăirile și reflectările care te încearcă,aruncându-te într-o lume interioară ciudată, plină de idei contrarii.

Am simțit acest roman ca pe o otravă ce odată ce te-a prins nu îți va mai da drumul niciodată. Am citit întreaga carte având impresia că este o autobiografie, deși știam că  acțiunea este izvorâtă din mintea autoarei, însă modul în care a fost scrisă mi-a oferit un sentiment care nu putea face delimitarea  între cele două persoane, autoarea Hitomi și protagonista Lui. Cartea este scrisă la persoana întâi, și noi ca și cititori ajungem să aflăm întâmplările odată cu personajul principal dar și cu autoarea, nimic nu îți este dezvăluit de dinainte, și afli totul la momentul oportun.

Am fost fascinată de carte, și mi-au plăcut mult informațiile care au venit odată cu ea în postfață, și anume informațiile despre autoare, impresiile unui alt autor despre carte, precum și un interviu cu autoarea.

Cartea a primit premiul Akutagawa pentru literatură în 2007, și a fost adaptată într-un film de către Yukio Ninagawa. Mai jos puteți vedea și trailer-ul filmului:

Atât filmul cât și cartea nu le recomand oricui, mai ales persoanelor sub 18 ani, deoarece abundă de cuvinte porcoase, scene sado-maso, sexuale, care pentru unii ar putea fi nepotrivite.

Cartea a apărut la Editura Pandora M și poate fi comandată de aici.

Reclame

Un răspuns la „Șarpe & Cercel – Hitomi Kanehara

  1. Pingback: Carte vs Film – Șarpe & Cercel (Snakes and Earrings) | Cărți nemuritoare·

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s