Războiul Z – Max BROOKS


2506Dintre câteva volume ce zac la mine în bibliotecă, așteptând ca paginile să le fie răsfoite, mi-a picat în mână “Razboiul Z” al lui Max Brooks. Se făcea mare vâlvă anul trecut cum că Brad Pitt ar pune un proiect pe picioare în care să ecranizeze acest roman scris de nimeni altul decât fiul celebrului Mel Brooks. Trebuie să va mărturisesc că sunt o mare fană al poveștilor apocaliptice, post apocaliptice și cam tot ce e legat de cataclisme nucleare, războaie nucleare, molime, pandemii și fluturași radioactivi. Dar fiind un consumator de astfel de povești cred că va pot garanta  că Max Brooks sparge tiparele! (totul la pătrat) și a reinventat genul Sci-Fi cu “nemorți”.

Acțiunea este plasată undeva într-un viitor apropiat când o mare molimă care transformă victimele în zombie, apare în rândul civilizației umane și împinge totul într-o nouă ierarhie în lume iar tot ceea ce funcționa odată, este sortit pierzaniei. “Omenia s-a clătinat în pragul extincției”. Mulți probabil vă întrebați:”-OK! Ce e nou?” sau va spuneți: “Suntem intoxicați de povești cu zombie !” Poate că dacă m-aș află între voi aș spune la fel dar adevărata comoară literară ce o ascunde acest roman o puteți descoperi doar citindu-l.

Un medic chinez este chemat într-un sătuc pentru a analiza un băiat cu ochi palizi care e catalogat ca fiind  “pacientul zero”. Totul căpăta amploare când traficul de organe de pe piață neagră, ingnoranța organelor statului, refugiații, corupția și fraudele nu fac decât să contribuie la împrăștierea molimei și la declanșarea unei stări generale de panică. Impactul fenomenului asupra psihologiei oamenilor și asupra culturilor din diferite colțuri ale globului sunt ilustrate cu o măiestrie greu de egalat.  Schimbarea peisajului global, reorganizările statale și toate implicațiile care le are această pandemie, nu fac decât, să genereze un tablou complex asupra peisajului terestru din viitor. O nouă psihologie umană, noi afecțiuni, un nou sistem de ierarhizare, noi percepții a războaielor și conflictelor globale, diferențele existențiale ale taberelor, toate sfârșesc cu un mesaj puternic și o nouă conduită. Omenirea a trebuit să meargă pe o “poteca” plină de gropi pentru a ajunge într-un a ”loc” cu totul și cu totul nou. Contrar narațiunii, sfârșitul păstrează un anume optimism și un tablou cu un aer proaspăt, total diferit față de cel în care aerul înțepător și uscat al iernii nucleare învăluie Planeta-Mamă.

O lectură impresionantă care va încânta imaginația și gândirea oricărui cititor fascinat de fantezie asezonată cu un puternic sentiment de plauzibilitate. Ah! am uitat să va spun… un alt motiv pentru care mi-a plăcut, din punct de vedere al originalității: absenta personajelor principale.

Cartea a fost publicată la Editura Trei și o găsiți AICI.

Reclame

Un răspuns la „Războiul Z – Max BROOKS

  1. Mie mi s-a parut absolut geniala constructia romanului! De mult nu m-a mai impresionat o carte atat de mult, m-as fi apucat sa o recitesc in secunda in care am terminat-o!

    Am vazut zilele trecute si filmul. Asa cum banuisem inca de cand am vazut trailerul, nu are absolut nici o legatura cu romanul. Asa ca daca te duci cu gandul ca o sa vezi o ecranizare a cartii, o sa fii sigur dezamagita. Dar daca te uiti la el fara sa nici un fel de asteptari, cred ca o sa iti placa. Eu am iesit destul de incantata de acolo, nu neaparat de povestea hollywoodiana tipica, ci mai mult de efecte si de cum au reusit sa redea imaginile acelea cu hoardele de zombie.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s