Recenzie: Fata cu picioare de sticlă – Ali Shaw


45-avanpremiera

Fata cu picioare de sticlă – Ali Shaw

“Fata cu picioare de sticlă” nu este deloc romanul fantastic la care mă așteptam când m-am apucat să îl citesc. Este, mai bine spus, o metaforă, care pune în lumină o poveste tristă, în care se regăsesc problemele din viața noastră cu care ne confruntăm zi de zi, ca de exemplu teama, eșecul, negarea, imposibilitatea de a fi cu persoana iubită sau chiar pierderea acestei persoane.

Povestea îi are în prim plan pe Midas Crook, un fotograf amator, timid, singuratic, aflat în căutarea unghiului sau a luminii perfecte. Pentru el, momentul în sine nu exista dacă nu este captat într-o imagine bună. Asta până ce o întâlnește pe Ida, o tânără “fragilă”, care suferă de o boală misterioasa, care o transformă treptat în sticlă, începând cu picioarele.

Prima întâlnire a celor doi mi s-a părut destul de ciudată, fiecare părea că se simte intimidat de celălalt, iar faptul că nu își terminau, de multe ori, frazele îmi lasă impresia că lipsește ceva. Povestea este narată pe rând de fiecare personaj, și astfel ajungi să cunoști întâmplări din trecutul fiecăruia.

Ceea ce nu m-a încântat la poveste a fost arhipelagul Sf. Handa`s Land, locul unde se petrece toată acțiunea, fiind o zonă mult prea izolată, care te introduce într-o stare de singurătate și chiar de nesiguranță, uneori.

Pe lângă transformarea în sticlă a Idei, descoperim și alte secrete ascunse de zonele mai puțin vizibile ochiului uman. Astfel întâlnim vaci zburătoare, animal ce preschimbă totul în alb, o ceață ciudată și niște meduze cu o poveste foarte interesantă.

Ida este întruchiparea extraversiunii, plină de speranță, viață, contrară situației în care se află, iar Midias este introvertit, mult prea marcat de familia care l-a crescut, în special de tatăl său, care nu pare să iubească pe nimeni, și care s-a purtat groaznic, atât cu el, cât și cu mama acestuia. Midias ajunge  astfel să se închidă în el și să privească lumea doar prin obiectivul aparatului foto.

Un personaj care mi-a plăcut mult a fost Denver, fata celui mai bun prieten a lui Midias, care deși e foarte tânără, dă dovadă de o mare maturitate și o intuiție grozavă.

Midias cu Ida ajung să se întâlnească de mai multe ori, și astfel el află de transformarea acesteia în sticlă. Deși este fascinat de procesul prin care ea trece, este și foarte îngrijorat ca sticla să nu avanseze ,așa că se hotărăște să găsească un leac pentru boala fetei.

Dragostea lor este diferită, reprezentând pentru fiecare o altă etapă și având un alt înțeles. Pentru ea este ultima șansă de a mai iubi, iar pentru el prima iubire adevărată. Destin și resemnare, întâlnirea celor doi nu a fost deloc întâmplătoare, el a fost nevoit să învețe să fie din nou om, prin încercarea de a o ajuta pe Ida, iar ea să se resemneze sorții tragice ce i-a fost destinată.

Povestea se termină într-un mod  tragic, cum poate ați intuit deja. În plus, însuși faptul că tot romanul degajă o atmosferă de basm, din care nu lipsesc animale fantastice, o boală necruțătoare, ținuturi fantastice și personaje care se schimbă pe măsură ce evoluează, este o masca pentru a ascunde, într-o oarecare măsura, dramatismul.

Mi-aș fi dorit ca finalul să fie altfel, ca povestea să se încheie așa cum mi-am închipuit și am sperat eu. Pentru cartea aceasta îmi doream un Happy End.

„Fata cu picioare de sticlă” de Ali Shaw a fost publicată la Editura Litera și o puteți comanda de la:

sigla_libris elefant litera_logo_nou_final_78989300
Reclame

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s