Recenzie: Contesa Aneke – Anna Vary ( Ultima vrăjitoare din Transilvania#1)


contesa-aneke-ultima-vrajitoare-din-transilvania-vol-1_1_fullsize

Contesa Aneke – Anna Vary

Trebuie să vă spun, întâi de toate, că această carte împletește într-un mod deosebit legendele vechi cu conceptele societății moderne, astfel, trecutul se îmbină cu prezentul și formează un tot unitar.

Povestea o are în prim plan pe Alexandra, o tânără adolescentă foarte curioasă din fire, cu o înclinație spre cunoaștere, spre cercetare, de aici și această pasiune a ei pentru legende. Din cauză că nutrește sentimente considerate imorale pentru fratele ei vitreg, Răzvan, este trimisă de către mama ei la niște rude îndepărtate într-un sat uitat de lume, dar cu o istorie fascinantă, tocmai pentru a încerca să o distanțeze de el.

Din cauza informațiilor primite de la mama ei, referitoare la povestea contesei Aneke, care a fost omorâtă de către localnici, fiind acuzată de vrăjitorie, aceasta acceptă să își petreacă vacanța de vară cu aceste rude străine. Ajunsă acolo descoperă o lume diferită fata de cea cu care a fost obișnuită, și întâlnește persoane pe care în mod normal le-ar fi desconsiderat.

Toate acestea, împreună cu o forță nevăzută, o atrag tocmai spre acele locuri de care ar fi trebuit să se ferească. Alexandra descoperă că lucrurile nu stau mereu așa cum sunt redactate în paginile cărților de istorie, iar contesa Aneke este destul de diferită fata de imaginea pe care sătenii i-au atribuit-o. Cu toate acestea descoperă că împărtășește, la fel ca și contesa, o iubire interzisă pentru fratele ei vitreg.

Mi-a plăcut mult să descopăr povestea contesei Aneke odată cu personajul principal, Alexandra, ci nu înaintea ei, astfel că am simțit cum noi două încercăm sa punem piesele de puzzle cap la cap, împreună.

Dintre toate personajele, de Razvan mi-a placut cel mai puțin, deoarece acesta  se încadrează într-o categorie tipica, fiind genul de adolescent cântăreț într-o trupa, care nu știe sigur ceea ce vrea de la viață și care, mai tot timpul, este în stare de ebrietate. Tocmai din acest motiv mi s-a părut mult prea superficial. Restul personajelor sunt foarte interesant conturate, complexe, cu un destin nu tocmai ușor, și cu o istorie de viață nu foarte obișnuită.

Un alt punct forte al cărții este adaptarea limbajului la perioada de timp, limbajul adolescentin, al sătenilor și al personajelor din trecut fiind redate foarte îngrijit.

M-am bucurat să citesc această carte pentru că, până acum, nu întâlnisem acest gen de poveste la autorii români. Cred că ar trebui să fie abordat mult mai des la noi în țară, deoarece nu putem spune ca ducem lipsa de legende, ba chiar mai mult, acestea pot să fie un punct de pornire foarte bun pentru astfel de povești. Cartea am citit-o foarte repede, într-o singură zi, și m-a captivat atât de mult, încât abia am reușit să o mai las din mână.

Finalul, deschis, lasă cititorului întrebări cu privire la personaje, la ce s-a întâmplat sau la ce o sa se întâmple cu ele.

Eu am fost atât de curioasă, încât după ce am luat o pauză pentru a lăsa acțiunea să se fixeze la mine în minte, am început și volumul doi, pe care l-am terminat a doua zi.

Mulțumesc mult Editurii Herg Benet pentru această carte, a fost o lectură foarte frumoasă.

Contesa Aneke este primul volum din trilogia Ultima vrăjitoare din Transilvania de Anna Vary, cartea a fost publicată la Editura HergBenet și o puteți comanda de la:

Editura Herg Benet Libris elefant
Reclame

2 răspunsuri la „Recenzie: Contesa Aneke – Anna Vary ( Ultima vrăjitoare din Transilvania#1)

  1. Imi place foarte mult sa citesc recenziile tale inainte sa citesc o carte . Cartea aceasta mi se pare foarte interesanta. Abia astept sa o citesc.

  2. Pingback: Recenzie: Mathias – Anna Vary ( Ultima vrăjitoare din Transilvania#2) | Cărți nemuritoare·

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s