Recenzie: Domnul Mee – Andrew Crumey


domnul-mee_1_fullsize

Titlu: Domnul Mee
Autor: Andrew Crumey
Editura: Univers
Disponibilă la: Univers, Libris, Elefant, Okian

 

Am rămas plăcut surprins să descopar o carte atât de complexă precum Domnul Mee. Am fost prins multă vreme în paginile acestei cărți și abia aștept să vă descriu ce am întâlnit acolo.

Am să încep prin a vă face cunoștință cu domnul Mee, un bătrânel simpatic în vârstă de 86 de ani, o persoană înconjurată de cărți, dovadă este biblioteca sa imensă. El scrie ocazional eseuri pentru reviste și este obsedat de cele două personaje fictive, Ferrand și Minard, ale căror vieți și aventuri sunt legate de viața și opera filozofului francez Jean-Jacques Rousseau și de o enciclopedie fictivă, plină de teorii și idei absurde,L’Encyclopedie de Jean-Bernard Rosier.

Sunt sigur că o să îl îndrăgiți și voi pe domnul Mee. La propunerea menajerei sale, Mee, achiziționează un calculator pentru cercetările sale, descoperind prima dată internetul și totodată site-urile pornografice, în mod accidental. Trebuie să recunosc că nu mă așteptam la așa ceva de la cartea asta și chiar m-a amuzat situația domnului Mee.

Cu siguranță pot spune că este o carte neobișnuită.  Narațiunea se împarte pe trei planuri, sărind de la o poveste la alta, de la viața liniștită a lui Mee la Ferrand și Minard și înapoi, de la o situație la alta. Detaliile biografice ale filozofului francez de origine geneveza,  Jean-Jacques Rousseau, plus o mână de evenimente fictive, personaje și situații transforma acest roman într-o lectură palpitantă care te ține cu sufletul la gură.

Nu pot să nu menționez coperta care deși atrage privirile oricui, surprinde atât de bine ideile contrastante și ușor ironice din carte. Am văzut și alte coperții ale cărții dar nici una nu arată atât de bine.

Recomand cartea oricui dorește să aibă parte de o experiență unică, plină de umor și ironie.

 

Mulțumesc mult Editurii Univers pentru această carte, a fost o surpriză plăcută și o lectură foarte frumoasă.

Domnul Mee de Andrew Crumey a fost publicată de Editura Univers și o puteți comanda de la:

editura univers Libris elefant
Reclame

2 răspunsuri la „Recenzie: Domnul Mee – Andrew Crumey

  1. Pingback: Concurs “Domnul Mee” | Cărți nemuritoare·

  2. A fost o carte care am primit-o de la o prietena. Ea este fana editura Univers. Are foarte multe carti de la ei si mi-a dat si mie sa citesc Domnul Mee. Am citit-o destul de greu. Cred ca m-am obisnuit prea mult cu acele carti usore care sunt la moda acum. M-am hotarat sa mai iau cateva carti de la ea sa le citesc si poate o sa mai vad ceva recomandari pe la voi.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s