Recenzie: Cartea de gramatică interioară – David GROSSMAN


Cartea de gramatică interioară - David GROSSMAN

Titlu: Cartea de gramatică interioară
Autor: David GROSSMAN
Editura: Univers
Disponibilă la: Univers, Libris, Elefant, Okian

Aceasta este una dintre acele cărții complexe, în ceea ce privește cartografierea gândurilor importante cât și a ideilor mai puțin importante dar care pe moment reprezintă atât de mult pentru individ.

Am fost plăcut surprinsă de multitudinea de elemente pe care autorul le-a atribuit personajului principal, Aaron. Modul în care a surprins universul creativ al minții unui copil de zece ani, cu toate teoriile pe care le dezvoltă în încercarea de a înțelege lumea inconurătoare este un aspect rar întâlnit la autorii pe care i-am citit până acum.

Aaron s-a născut într-o familie în care e rar observat, sunt puține momentele în care îl găsim interacționând cu părinții, deși are încredere în sora mai mare, comunicarea cu aceasta este deasemenea deficitară. Foarte des îl întâlnim în aceste împrejurări vorbind cu sine, un monolog, o descriere, o analiză, totul trecut prin prisma propriilor convingeri și idei uneori fanteziste ale lumii reale la care este părtaș.

Aaron deși este nesociabil cu familia, cu prietenii poate să își dea frâu imaginației și cercetării/ înțelegerii lumii înconjurătoare. Astfel pune la cale expediții de urmăriere a apartamentului gol din bloc, pronind de la premisa că acolo ar locui un spion și ei ar fi cei care l-ar descoperi. Atunci când se plictisesc tot el este cel care inventează o altă ”aventură” spre care să își îndrepte atenția.

El are așa cum ne aștepăm, dar mulți poate că am uitat, ochii pătrunzători și înțelegători ai unui copil, căruia deși familia îi ascunde aspecte considerate că ar fi prea complicate să le înțeleagă, el le observă acțiunile și îi judecă cu precizie.
Poveste se desfășoară pe parcursul a mai mulți ani, cu toate acestea ai impresia că Aaron a uitat să crească, pentru că se dezvoltă fizic mult mai încet decât prietenii săi, și încă nu a lăsat în urmă gândirea magică și idealistă a veșnicului copil. Acest lucru îl va îndepărta de prietenii lui care ajung să îl considere imatur.

Mereu suntem tentați să analizăm, să privim o carte/ poveste din punct de vedere al unui personaj, aici însă intrăm în contact cu un mediu familial al unui personaj. Mediu în care, deși Aaron este văzut ca fiind cel mai important, tot ceea ce gândește, analizează ajunge să releve mult din cei din jur lui, pentru ca el este o sumă, un rezultat a tuturor celor cu care trăiește și interacționează.

Aceasta este cartea care, așa cum spune si titlul ”Cartea de gramtatica interioară” te face să fi conștient că și atunci când ai impresia că mintea ta se odihnește, ea defapt continuă să analizeze totul la un alt nivel.

Cartea nu o recomand oricui pentru că necesită din partea cititorului o atențtie deosebită. Incă de la primele pagini esti lăsat înăuntrul minții personajului și ajungi să îl cunoști din interior, în plus momentele de dialog sunt puține, ceea ce uneori poate fi privită că o provocare pentru unii cititori. Per total este o lectură plăcută, mai ales pentru cei suficient de maturi sau motivați să o înțeleagă la întreaga complexitate.

Cartea de gramatică interioară de David GROSSMAN  a fost publicată de Editura Univers și o puteți comanda de la:

editura univers Libris elefant
Reclame

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s