Recenzie: Cioburi de stele de Amie Kaufman si Meagan Spooner


cioburi-de-stele-trilogia-constelatii-vol-1_1_produsTitlu: Cioburi de stele
Seria: Constelatii
Volumul: 1
Colectia: Fiction Connection
AutorAmie Kaufman, Meagan Spooner
Editura: Trei
Disponibilă la: Trei, LibrisDiverta, Elefant, BookCity, Okian

Tags: Literatura universala, fictiuneFantasy, SF/Fantasy, Science Fiction recenzie,rezumat, carte, recomandare carte,recomandare carti

Goodreads a devenit o chestie molipsitoare, dar totuși și o chestie bună. Pe mine mă ajută să țin evidența cărților citite și având în vedere că multe cărți le dau cadou, e chiar ok să nu uit ce am citit. Dar să nu deviez de la subiect. Am vrut doar să evidențiez faptul că pe Goodreads mi s-a adus la cunoștință că, această carte, Cioburi de stele, ar fi un prim volum, dar cercetând mai atent, am descoperit că nu este o trilogie, ci sunt trei romane oarecum individuale. Inițial, m-a dezamăgit pentru că m-am atașat foarte mult de personajele principale, Lilac și Traver, iar finalul nu face altceva decât să accentueze dorința de a citi o continuare doar despre ei. Dar, nu vreau să trag concluzii pripite, pentru că o carte atât de superbă nu poate fi urmată de una prost scrisă.

Cioburi de stele m-a tulburat profund și, din moment ce nu îmi puteam aduna gândurile, am lăsat să treacă o săptămâna de la citirea ei pentru a așterne câteva gândurile pe hârtie. Este o încărcătură emoțională imensă pe un platou stabilit în afara Pământului. Două personaje, aflate pe o planetă pustie, spațiul dintre ei fiind umplut de tensiune sexuală.

Lumea spune cムeste un fel de „Titanic în spațiu„, însムeu nu sunt de acord, chiar dacă începutul cărții mi-a amintit puțin de film. Această Aventură SF este o carte extrem de captivantă și interesantă cu multe răsturnări de situație și cu personaje dinamice, bine dezvoltate.

Cartea abundă de acțiune, dar ritmul este inegal, existând anumite locuri în care totul stacnează și pentru o fracțiune de câteva pagini te face să îți pierzi interesul.

Personajele sunt perfect conturate, Amie Kaufman și Meagan Spooner nu grăbesc lucrurile deloc, oferindu-le acestora un timp ideal pentru dezvoltare.

Lilac pornește în drumul ei spre supraviețuire cu câteva tehnici absolut necesare, iar faptul că privește totul cu obiectivitate, realizând necesitatea dobândirii acestor abilități, este de lăudat.

Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la această carte este faptul că în sfârșit întâlnesc o eroină care, deși face parte dintr-o poveste SF, este înconjurată de limite umane, dobândind abilități de supraviețuire într-un ritm încet și imperfect, având parte de multe încercări nereușite. Nu este că restul eroinelor, care deși pornesc de la același stătut, reușesc să lupte din prima și să facă față încercărilor fără probleme.

Tarver a fost personajul meu preferat. Nu e ca și cum aș avea de unde alege, dar n-am ce să fac dacムaceastムcarte a fost despre doi oameni pe o planetムpustie. Este un personaj foarte competent, având deja abilități de supraviețuire. Este stăpân pe situație și încearcă mereu să nu o îngrijoreze pe Lilac, chiar dacă lucrurile nu sunt chiar sub control. Să arate compasiune, ar însemna să o facă pe Lilac să cedeze nervos, așa că îmi place foarte mult atitudinea pe care o adoptă față de ea, încercând mereu să o îmbărbăteze, chiar dacă uneori este prea dur.

Anumite gesturi dintre ei, devin subtil romantice și simpatice. Mi-a plăƒcut cum Tarver se uită pe furiș la ea de fiecare datムcând poate. El se gândește căƒ, cu cât devine mai sălbaticムși liberăƒ, cu atât este mai frumoasăƒ. Aici am fost de acord. Lilac a avut parte de o evoluție uluitoare de la primele pagini pânムla ultimele. Lucrurile care ar fii trebuit sムo dărâme pe ea au făƒcut-o mai puternicăƒ. A fost capabilムsムînfrunte niște situații de care, răsfăƒţata de la începutul cărţii, ar fi fugit mâncând păƒmântul. Repet, a trecut printr-o transformare remarcabilăƒ.

Mi-a plăƒcut, de asemenea, faptul cムam avut șansă să citesc povestea din perspectiva ambelor personaje principale. A fost bine sムștiu cum trec ei prin anumite situații.

Cioburi de stele este o carte, pe care dacă o recitești, reușește să trezească emoții la fel de intense, că la prima citire. Te consumă cu fiecare sentiment trăit prin prisma personajelor.

Indiferent de genul pe care îl preferați, recomand această carte deoarece este o lectură care merită să o savurați.

Reclame

18 răspunsuri la „Recenzie: Cioburi de stele de Amie Kaufman si Meagan Spooner

  1. Cand am citit-o nu prea am simtit comparatia cu Titanic… eram deja prea implicata in actiune.:)) Oricum, daca ar fi dupa mine toata lumea ar trebui sa o citeasca 🙂

    • Da, aşa zic şi eu. Se simte doar puțină asemănare la început, dar dacă nu aş fi auzit de comparația aceasta, nu m-aş fi gândit la Titanic.
      Mulțumesc că ai trecut pe aici! :*

  2. Din pacate nu am aceasta carte (zic din pacate pentru ca recenzia asta m-a convins ca este daca nu „must have”, macar „must read”), iar teancurile de carti inca necitite au inceput sa ma cam impiedice sa fac achizitii. :)) Dar din fericire am de unde sa o imprumut and I will :))) Multumesc pentru recenzie! 🙂

  3. Ador aceasta carte, personajele si evolutia lor – e exact o carte pe gustul meu, parca ar fi fost scrisa pentru mine :))) Sa nu iti faci griji, cei doi apar putin si in urmatorul volum, mai ales Tarver, si sunt convinsa ca vei indragi si noii protagonisti. Si chiar daca diferentele dintre cele 2 volume sunt foarte mari, fiecare e special in felul sau.

  4. Si mie imi place recenzia si pot sa spun ca si mie cartea mi-a amintit putin de Titanic,dar nu mult,ci doar faza cu fata rasfatata la inceput,iar mai apoi,spre final,total schimbată.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s