Recenzie: Trenul orfanilor de Christina Baker Kline


Trenul orfanilorTitluTrenul orfanilor
Titlu original: Orphan Train
Colectia: Fiction Connection
Autor:  Christina Baker Kline
Editura: Trei
Disponibilă la:Libris

Sunt cărți care te atrag fără să ști nimic despre ele, au ceva care din titlu le recomandă spre a fii o lectură care îți va marca existența măcar și pentru o scurtă perioadă de timp. Trenul orfanilor este o carte care îți schimbă percepția asupra modului în care trecutul s-a desfășurat.

Este o carte care îmbină prezentul cu trecutul, surprinde momentul în care două lumi din ere diferite se ”ciocnesc” se întrepătrund și se schimbă. Nu este o poveste de dragoste cum ar fi unii tentați să creadă, sau nu aceasta este subiectul principal al poveștii. Povestea ne prezintă întrepătrunderea anilor 1929 și 2011, ani în care, în fiecare dintre perioade, o orfană încercă să răzbată în lume.

Povestea este profundă şi nu are cum să nu te miște si să îți ridice tot felul de întrebări, să te facă să speri, pentru că totuși, deși experiențele trăite de personaje sunt traumatice, au reușit să răzbată prin lumea tristă care le-a fost așternută.

M-a împresionat foarte mult modul în care Vivian, a privit toată această experiență, ca un lucru firesc în viața ei fără de care nu ar fi ajuns la acel moment în prezent, în 2011. Modul în care viața ei ca orfană a avut atâtea coborâșuri, când doar speranța te făcea să mai creezi că ceva bun i-a fost pregătit, și apoi modul în care evoluează, se schimbă și se întrevede o sclipire. Și apoi mai este Molly orfana neînțeleasă, buculașă din prezent care ajunge să descopere povestea lui Vivian, și astfel în interiorul ei să se petreacă schimbări. Am simțit povestea mai mult decât am citit-o, este plină de emoții, de schimbări, tristețe, răutate, fericire, este mai exact viață reală, crudă și frumoasă totodată.

Sunt sigură că mulți nu știați metoda de adopție realizată în anii 1929 în America, și pentru mine a fost o noutate, o realitate crudă trăită de mulți copiii în acele vremuri. Copii de diferite vârste erau purtați din orășel în orașel și oferiți spre adopție primei familii căreia își arăta interesul, chiar dacă de multe ori aceasta nu putea să ofere acele minime condiții de trai, și apoi mai erau si copii care nu erau adoptați așa că reveneau în orfelinate, în locuri în care nu cred că puteau să ducă un trai fericit.

Cartea, per total am simțit-o ca o interacțiune, o transformare a unor lumi, pentru că inevitabil orice persoană cu care intrăm în contact ne infunețează, ne schimbă și rezonează în noi.
Trenul orfanilor este o carte care merita citită. Oferă cititorului o lectură puternică care nu te poate face să regreți că ai ales această poveste.

 

Mulțumim celor de la Librarie Online Libris pentru această carte pe care ne-au trimis-o spre recenzare. Dacă nu v-aţi mai uitat de mult în portofoliul lor, vreau să vă anunţ că şi-au actualizat stocul cu foarte multe cărţi în engleză.

libris

Reclame

4 răspunsuri la „Recenzie: Trenul orfanilor de Christina Baker Kline

  1. Am citit-o prin toamnă şi mi-a plăcut foarte mult. M-a lăsat cu lacrimi în ochi…şi puţine cărşi reuşesc să mă aducă până la lacrimi 🙂 ❤

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s