O altă familie – Joanna Trollope


Puține sunt cărțiile care îți spun ”povestea de după”. Această lectură este o întâmplare marcantă cu care alte cărți își încheie paginile.

Tematica acestei cărti, se leagă mult de ideea, de a lăsa în urmă ceva nerezolvat. Mori, părăsești această lume și ai impresia că aici se încheie totul. Problemele apar, atunci când parsoanele pe care le lași în urmă nu sunt pregătite să facă fața unei situații grele , iar nepăsarea și necugetarea ta pot perturba familii mai mult decat durerea decesului tău.

Povestea începe cu sfârșitul unei vieții și continua cu urmările, sentimentele, încurcăturile pe care le lasă în viața celor care trăiesc. Angoasa, teama, sfârșitul care te înțepenește în loc, care te blochează sunt sentimente care încoltesc in sufletele personajelor cărții.

Chrissie a fost întotdeauna convinsă că Richie a iubește, pe ea și pe cele trei fete ale lor,  doar că desi și-au construit o familie și au petrcut împreună douazeci și trei de ani, Richie nu a facut niciodată pasul important, de a divorța de prima lui soție. Cand acesta moare, între cele două familii apar conflicte, iar pe Chrissie o încearca resentimente, frustrări și gelozii.

Cartea este o poveste destul de interesantă. Ne aduce la cunoștință că iubirea are mai multe forme și că se poate  să iubești și într-un mod egoist, iar că acest mod de a-ți exprima sentimentele, poate tulbura liniștea unor persoane nevinovate.

Mi-a placut foarte mult, modul în care, un obiect, un simbol al iubirii parintești, un simplu pian, lăsat moștenire primului copil, devine cu ușurință firul narativ al poveștii.  Se incadrează în mijlocul acțiunii și devine motivul pentru  care sentimentele personajelor se schimbă.

Deși au fost momente în care povestea nu mi-a plăcut atât cât mi-aș fi dorit, sentimentul general pe care l-am resimțit în urma terminarii carți a fost unul intens, care m-a facut să mă gândesc la proria familie și la modul în care eu însami aș reacționa într-un astfel de moment.

[Cartea a fost citită de prietena mea Andrada, iar la recenzie am scris amandouă ]

4 răspunsuri la „O altă familie – Joanna Trollope

  1. Interesanta tema are aceasta carte. Am trecut-o pe lista de viitoare achizitii si cand voi avea bani sper sa reusesc sa o cumpar.

    • Sper sa ajungi sa cumperi cartea si sa o citesti. Cartea chiar are un subiect foarte placut si care este prezentat intr-un mod foarte interesant.

Lasa un comentariu