Dezvoltarea personală sub lupă – interviu cu Mara-Mădălina Radu


„Zona de confort se depășește greu, cu efort susținut, cu suficientă determinare, cu o doză serioasă de perseverență, curaj și motivație.”

Consilier pentru dezvoltare personală și un redactor cu o vastă experiență, activ pe mai multe platforme online, Mara-Mădălina Radu se remarcă prin activitățile sale redactoriale prin care susține cultura și dezvoltarea personală. Destul de dificil de „prins” pentru un interviu, astăzi ne-a bucurat ziua cu prezența ei plină de entuziasm și ne-a răspuns la câteva întrebări.

Mara-Mădălina Radu

Ce este dezvoltarea personală și cum își aduce aceasta contribuția în viețile noastre?

Mara-Mădălina: Atunci când vorbim despre dezvoltare personală atingem multiple aspecte ale vieții, dar, pe scurt, se referă la îmbunătățirea fiecărui aspect al existenței unui individ. Contribuția și-o aduce prin calitatea traiului zilnic, iar atunci când spun asta fac referire la activități, experiențe, atitudini, gânduri sau stări cu care ne confruntăm zi de zi. Prin dezvoltarea personală reușești să îți îmbunătățești relațiile interpersonale, să îți atingi obiectivele, să îți asiguri progresul în orice domeniu dorești, să ai stabilitate emoțională și lista poate continua.

Dezvoltarea personală poate influența ascensiunea în plan profesional?

Mara-Mădălina: Fără dezvoltare personală, ascensiunea în plan profesional este una dificilă și adesea implică un efort imens. Imaginează-ți că pe plan personal întâmpini o perioadă nu tocmai bună, sau că relația cu partenerul de viață nu e tocmai cea mult visată, sau că există unele divergențe familiale etc. Toate acestea se răsfrâng în planul profesional care dintr-o dată pare ori presărat cu obstacole ori rutinier. E vorba despre capacitatea noastră de conștientizare, de starea de spirit pe care, fără dezvoltare personală, o gestionăm cu dificultate, de managementul emoțiilor sau de stima de sine pe care o percepem în strânsă legătură cu planul nostru subiectiv și personal. Nu, nu vei progresa pe plan profesional așa cum îți dorești dacă dezvoltarea personală nu este prioritizată corespunzător.

Cum începi să te dezvolți personal?

Mara-Mădălina: Simplu și la obiect: ieșind din zona de confort. Mai detaliat, îndrăznind, prin pași mici și activități simple la început. Dezvoltarea personală este și o investiție în propria persoană, în autocunoaștere și cunoaștere deopotrivă. Poți opta pentru programe speciale, pentru cărți din diferite domenii de interes, pentru activități care simți că îți sunt de ajutor în dezvoltarea unor capacități precum motivația, reziliența, altruismul, pentru acțiuni care contribuie la echilibrul tău emoțional, pentru identificarea și valorificarea resurselor tale interioare. Un aspect pe care îl consider destul de important în dezvoltarea personală a unui individ este acela al oamenilor cu care interacționează frecvent. Socializarea cu persoane care să te susțină în dezvoltarea ta personală este una esențială în acest demers.

Ai menționat ieșirea din zona de confort, iar acesta este zidul de care se lovește majoritatea. Cum se depășește?

Mara-Mădălina: Chiar tu ai spus că e un zid, așadar se depășește greu, cu efort susținut, cu suficientă determinare, cu o doză serioasă de perseverență, curaj și motivație. Zona de confort a unui om poate fi una rea, una în care nu se simte deloc confortabil, deși îi spune „zonă de confort”. Cu toate acestea, omul nostru stă acolo. De ce se întâmplă asta? Pentru că avem un creier care e îngrozit mai degrabă de necunoscut și de elementul de noutate decât de rău. Cu acel rău s-a obișnuit deja, îl cunoaște, iar ceea ce cunoaște e pentru mintea umană „confort”.

Mara-Mădălina Radu

Adică frica este inamicul care ne împiedică să depășim zona de confort?

Mara-Mădălina: În mod cert, da. Iar frica asta se depășește prin pași mici și prin formarea de noi obiceiuri care să ne scoată din locul călduț. Dacă vei încerca să învingi orice frică majoră, nu vei reuși decât prin două variante: ori te „lovește” curajul brusc și te arunci în gol cu atitudinea învingătorului care știe că are de câștigat și e capabil să își asume orice risc, ori începi cu acei pași mici care se traduc în acțiuni minore, treptate, care îți obișnuiesc creierul cu elementul nou fără să activeze refuzul și frica. Dacă îți spun acum să te lași de fumat, te vei uita la mine cu o sprânceană ridicată și-mi vei spune clar un „nu pot”. Habar nu ai dacă poți, nici nu ai încercat măcar, dar automat nu vrei să ieși din zona de confort și iei acel „nu pot” în brațe. Dar dacă îți cer să renunți la o țigară zilnic, timp de 10 de zile, vei accepta. Nu mai pare o perspectivă atât de înfricoșătoare. Felicitări! Primul pas e făcut. Tocmai ai redus numărul țigărilor. Această tehnică, a pașilor mici în direcția dorită, e valabilă pentru fiecare aspect al vieții. Secretul constă în a-ți doza pașii corespunzător.

Care este părerea ta despre compromis în contextul asertivității?

Mara-Mădălina: Să știi că asertivitatea nu înseamnă neapărat compromis, deși este foarte des asociată cu acesta din urmă. Recomand compromisul pe bază de win-win, nicidecum în varianta în care pierd ambele părți. În ceea ce privește asertivitatea, aceasta presupune în primul rând o comunicare directă, bazată pe onestitate și obiectivitate. Totodată, sinceritatea nu este direcționată spre a răni sentimentele celui cu care interacționezi, ci spre situația în sine care deranjează și căreia i se va găsi o soluție. Asertivitatea mai vizează și o ascultare activă și dispunerea de a înțelege ceea ce se transmite. Prin asertivitate îți îmbunătățești relațiile cu ceilalți, nu pot spune însă același lucru despre compromis decât în situații extreme.

Ce rol are lectura în dezvoltarea personală?

Mara-Mădălina: Același rol pe care îl are apa pentru organism. În acest moment nu inventez eu roata. Ea a fost inventată deja, iar eu, inițial, am învățat să o folosesc informându-mă. Lectura vine la pachet cu informații. Indiferent de domeniul abordat, fie că vorbim de non-ficțiune sau de-a dreptul fantasy, prin citit afli informații noi, te dezvolți atât intelectual, cât și personal. Dacă acum începi să citești un roman, acesta nu îți va oferi doar o poveste de „noapte bună”, ci multiple experiențe ale personajelor, gânduri, idei, planuri narative care te vor purta, din postura de cititor, prin diverse situații de viață ș.a.m.d. Acestea toate, cumulate, contribuie, într-o măsură mai mare sau mai mică, la dezvoltarea ta personală, uneori chiar fără să îți propui acest lucru. Încurajez lectura, dar în același timp încurajez selectarea ei în funcție de interesele, aspirațiile, motivațiile și stările emoționale ale fiecărui individ în parte.

Ne oferi un citat motto pentru dezvoltare personală?

Mara-Mădălina: „Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume” – Mahatma Gandhi

Consider că aceste cuvinte reușesc să transmită mesajul esențial pentru a face pașii necesari spre schimbările dorite.

Lasa un comentariu